سرطان آندومترال (Endometrial Carcinoma) نوعی سرطان است که در غدد آندومترال که پوشاننده حفره رحم هستند، بروز میکند. حدود ۸۰ درصد از سرطانهای آندومترال به دلیل تأثیر بیش از حد استروژن بر غدد آندومترال ایجاد میشوند. پیشساز این نوع سرطان آندومترال به عنوان نئوپلازی داخلاپیتلیالی آندومترال (Endometrial Intraepithelial Neoplasia یا EIN) شناخته میشود.
شیوع و عوامل خطر
سرطان آندومترال در زنان با تبار اروپایی شایعتر است و بیشتر احتمال دارد پس از یائسگی بروز کند.
به طور معمول، سرطان آندومترال در شرایطی که رحم برای مدت طولانی و بدون وجود پروژسترون مخالف در معرض استروژن قرار میگیرد، توسعه مییابد. به همین دلیل، چاقی، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، دیابت نوع ۱ و ۲، عدم تخمکگذاری، نولیپاریتی (عدم زایمان)، مصرف تاموکسیفن (در زنان یائسه)، درمان هورمونی طولانیمدت با استروژن تنها، و شروع زودهنگام قاعدگی یا یائسگی دیررس، همگی به صورت متغیر عوامل خطر قوی برای سرطان آندومترال محسوب میشوند.
عوامل ژنتیکی
سندرمهای ژنتیکی وجود دارند که زنان را به سرطان آندومترال مستعد میسازند، به ویژه سندرم لینچ (Lynch Syndrome) که به عنوان سرطان کولورکتال غیرپولیپوزیس ارثی شناخته میشود. این سندرم اتوزومال غالب باید به شدت در زنانی که قبل از سن ۵۰ سالگی به سرطان آندومترال مبتلا میشوند، مد نظر قرار گیرد. همچنین در صورت داشتن سابقه خانوادگی سرطانهای آندومترال، کولورکتال، تخمدان، روده یا کلیه، باید به سندرم لینچ مشکوک شد.
موضوع مرتبط: سرطان رحم
سرطان رحم به گروه گستردهتری از سرطانها اشاره دارد که در ناحیه رحم رخ میدهند و سرطان آندومترال یکی از انواع آن است.